Kiezen

Ria2016dinsdag 28 maart 2017 17:50

Ria de Mul schreef haar ervaringen als politicus in de laatste Raadspraat. In de Raadspraat laten raadsleden wekelijks hun licht schijnen over de Sliedrechtse politiek. Veel zaken die binnen de gemeente spelen, komen aan bod.

Vanwege de wens om onze kozijnen te laten vervangen, hebben we de afgelopen weken vertegenwoordigers over de vloer gehad. Allemaal stonden ze voor hun product. De een liet dit merken door de goede eigenschappen van zijn eigen merk te noemen, de ander door de slechte van andere merken onder onze aandacht te brengen.

Het gedrag van die laatste vertegenwoordiger leek op een politicus die de kiezer over de streep wil halen voor zijn partij te kiezen omdat de anderen het slecht hebben gedaan. De achterliggende weken hebben we dergelijke geluiden meer dan eens gehoord. Zo werden we verleid om te kiezen.

Kiezen kan ook anders. Kiezen kan door te onderzoeken wat de partij waarop je wilt stemmen heeft gedaan in de achterliggende periode. Wat hebben ze beloofd en wat is daarvan gerealiseerd? Wat is er niet gerealiseerd en wat is daarvan de reden? En natuurlijk speelt gevoel daarbij een rol. Want kiezen doe je ook met je hart.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer liggen achter ons. Die keuze is gemaakt. Maar over een jaar mag u weer naar de stembus. Dan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Mag ik u een advies geven? Gebruik dit jaar om te kijken wat de zittende partijen hadden beloofd te gaan doen en wat zij  hebben gedaan voor Sliedrecht. Weeg dat af tegen wat u belangrijk vindt en betrek dat bij uw keuze op wie u volgend jaar gaat stemmen. Laat u informeren, lees en luister en ga in gesprek met gemeenteraadsleden, waar u hen ook maar ontmoet.

Er gaan twee nieuwe politieke partijen meedoen volgend jaar. Zij zullen zeggen wat er verkeerd ging in de achterliggende tijd en hoe zij het gaan veranderen. Want zeggen waar ze zelf goed in zijn, dat is voor hen nog niet mogelijk. Laat uzelf niet van alles beloven, want niet iedere belofte is een garantie voor verbetering!

« Terug