Veilig

politieauto politiedonderdag 21 december 2017 13:06

Vorige week heeft onze fractie veertien vragen gesteld over de veiligheid in Sliedrecht. Aanleiding waren de ongeregeldheden die in de nacht van 28 op 29 oktober plaatsvonden op het Burgemeester Winklerplein.

Wellicht vraagt u zich af: waarom nu pas? Het college heeft naar aanleiding van de ongeregeldheden een bestuursrapportage opgevraagd en deze kwam nu pas beschikbaar. Wij vragen ons af waarom dát zo lang moest duren. Je zou toch denken dat bij een stevig incident zo snel mogelijk duidelijk moet zijn wat er mis is gegaan?

De bestuursrapportage vermeldt iets opmerkelijks. Er zou geen relatie zijn tussen het Oktoberfest en de ongeregeldheden. Het Oktoberfest vond plaats in een grote tent op het Burgemeester Winklerplein. Daar ergens vonden de ongeregeldheden plaats. Maar zoals gezegd, het had volgens de bestuursrapportage allemaal geen relatie met elkaar. Wij hebben daar vragen over gesteld.

De inzet van de hulpdiensten bij de ongeregeldheden was fors te noemen. En, als je op de ene plaats moet zijn, kan je niet ergens anders zijn. Althans, bij onvoldoende capaciteit. Ons is ter ore gekomen dat de politie die avond bijvoorbeeld heel erg laat bij een ander incident in Sliedrecht kon assisteren. We vragen ons dan ook af of door het incident op het Burgemeester Winklerplein de veiligheid in Sliedrecht voldoende gewaarborgd kon worden.

Tenslotte moest de boel op het Burgemeester Winklerplein ook opgeruimd worden. Feestvieren tot in de vroege zondagmorgen is een, maar waarom de heerlijke rust op de zondagmorgen verstoren door niet-noodzakelijke opruimwerkzaamheden? Dat kan toch ook op maandagmorgen? De een zijn feest in de nacht, de ander zijn feest van de rust in de morgen. Dat is toch wel het minste wat we van elkaar kunnen verwachten?

We zien uit naar de antwoorden op de vragen.

« Terug