SGP-ChristenUnie dient motie in voor Sliedrechtse Energie Coöperatie

Zonnepanelen.jpgdinsdag 13 maart 2018 08:00

Vanavond, 13 maart 2018, wordt op initiatief van de fractie van de SGP-ChristenUnie een motie ingediend om verder uit te zoeken of een actieve deelname van de gemeente Sliedrecht aan een Sliedrechtse Energie Coöperatie haalbaar en zinvol is. Het inzetten op een snelle en volledige energietransitie binnen één generatie kan wat de fractie betreft niet zonder een actieve overheid. De tijd dringt. Een schone en circulaire economie levert veel op voor de huidige en voor volgende generaties: een gezondere lucht, een beter klimaat en een sterkere economie. Kortom verantwoordelijk omgaan met de schepping.

Tijdens de thema-avond over duurzaamheid die de fractie op 5 maart heeft gehouden, zijn enthousiaste reacties ontvangen op het idee voor een Sliedrechtse Energie Coöperatie. De bereidheid om deel te nemen aan zo’n initiatief was groot bij de deelnemers en ook bij organisaties die vertegenwoordigd waren. Het is tijd om actief gebruik te maken van deze bereidheid. We constateerden namelijk met elkaar dat een duurzame energietransitie alleen mogelijk zou zijn als het met kleine stapjes zou gebeuren.

Het onderzoeken van de mogelijkheden is de eerste stap, het verder enthousiasmeren van inwoners, bedrijven en organisaties is de volgende stap. Het liefst zo snel mogelijk gevolgd door het gezamenlijk oprichten van een coöperatie. De fractie hoopt dat dit snel gerealiseerd kan worden, zodat de eerste concrete projecten zoals een buurtmolen of een zonneweide neergezet kunnen worden.

De fractie wil nadrukkelijk ook de organisaties die al bezig zijn met deze initiatieven binnen en buiten de Drechtsteden bij de coöperatie betrekken. Opnieuw het wiel uitvinden is ook energieverspilling. De fractie roept het college dan ook op om samenwerking in de Drechtsteden ook op dit vlak te onderzoeken én te beginnen met gesprekken met onder andere Qurrent voor de plaatsing van een buurtmolen.

« Terug