SGP-ChristenUnie maakt zich zorgen om huishoudelijke hulp vanuit de Wmo

Oude handen en zorg.jpgdinsdag 20 maart 2018 22:33

De fractie van de SGP-ChristenUnie heeft een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen vragen gesteld over de verminderde inzet van huishoudelijke hulp vanuit de Wmo in de Drechtsteden.

Uit een onderzoek, dat in opdracht van de Drechtraad is uitgevoerd door onderzoeksbureau I&O Research, blijkt dat tegen de landelijke trend in binnen de Drechtsteden aanzienlijk minder huishoudelijke hulp wordt ingezet. Het onderzoeksbureau geeft als mogelijke verklaring hiervoor dat de consulenten van de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) bij nieuwe aanvragers van hulp het signaal afgeven dat kans op het krijgen van hulp klein is.

De fractie heeft gevraagd in hoeverre dit ook in Sliedrecht speelt. Daarnaast verwachten de fractie van de consulenten een neutrale houding bij het inventariseren van de hulpvraag en is aan het college gevraagd welke actie zij gaat ondernemen naar de SDD. Tevens is een link gelegd naar het mantelzorgbeleid en is het de vraag of consulenten een systeem van de zorgvrager volledig in beeld heeft. Dus niet alleen de zorgvrager, maar ook diens mantelzorger, financiële situatie en de mogelijkheden om zelf te zorgen. En als laatste is geconstateerd dat veel ouderen zich zorgen maken over de toekomst. De fractie van de SGP-ChristenUnie wil graag weten welke maatregelen worden getroffen om aan deze zorg gehoor te geven.

In het verkiezingsprogramma ‘Geloven in Sliedrecht’ stellen de fractie dat de gemeente het langer thuis wonen moet faciliteren. Wonen met zo min mogelijk zorg in een schoon en leefbaar huis maakt hier onderdeel van uit.

« Terug