Luisteren naar wat de Sliedrechtse bewoners echt willen

Riendonderdag 25 februari 2016 19:05

De gemeenteraad van Sliedrecht heeft besloten meer te gaan doen aan overheidsparticipatie. Dat betekent dat de gemeente meer meedoet met wat de bewoners van Sliedrecht willen. De ambtenaren moeten zich verdiepen in wat de bewoners van Sliedrecht willen en daaraan mee gaan werken. Dat is best moeilijk als je dat niet gewend bent. Hoe pak je dat nu aan?

Omdat ik het een goed idee vind om dienstbaar te zijn aan de bewoners, denk ik er over na wat mijn rol als raadslid daarin zou kunnen zijn. Daarom ben ik op woensdagavond 27 januari 2016 eens gaan luisteren op een bijeenkomst van mijnbuurtje.nl in de Morgensterkerk in Papendrecht. Er waren 130 mensen aanwezig die een afwisselend programma met muziek, zang en presentaties kregen aangeboden. Natuurlijk was er onder het genot van lekkere hapjes en een drankje ook gelegenheid met elkaar ideeën uit te wisselen. Mijnbuurtje.nl is een digitaal platform waar bewoners zich kunnen melden met ideeën. De gemeente Papendrecht zorgt voor het beheer van de website en coördineert de initiatieven.

Ik vind het belangrijk om dingen met elkaar te doen en oog te hebben voor elkaar. We hebben bij de opvang van 35 vluchtelingen in Sliedrecht gezien dat allerlei Sliedrechters zich willen inzetten voor de medemens, maar het moet soms wel georganiseerd worden. Ik heb als vrijwilliger in de Groen van Prinstererschool gezien dat zowel christenen als niet-christenen zich ingezet hebben voor de vluchtelingen.

Luisteren naar een ander en vragen stellen waaruit echte interesse blijkt is erg belangrijk. Op die manier heb ik als christen veel leuke mensen leren kennen, die niet in God geloven en zijn velen van hen ook mijn vrienden geworden. Het is boeiend en leerzaam om te horen hoe mensen uit een andere ‘zuil’ over mijn ‘zuil’ denken. Ik vind het ook leuk als andere mensen naar mij luisteren. Tip: als je maar lang genoeg naar een ander luistert, komt er meestal wel een moment dat de ander zegt: ‘Maar wat vind jij er nu eigenlijk van?’. Dat is het moment dat er ook echt naar je geluisterd wordt en dan kan je naar hartelust vertellen. Het draait eigenlijk altijd om communicatie. Communiceren doen we meestal te weinig. Dikwijls beginnen we te rennen, maar lopen we de verkeerde kant op. Mijn stelling is: het is niet erg als iets langzaam gaat, als het maar de goede kant op gaat.

Ik denk dat ik maar eens ga vragen aan het college en de gemeenteraad of zij het ook leuk vinden om naar bewoners te luisteren. Als we echt luisteren naar de bewoners zal er meestal een moment komen dat bewoners zeggen: maar wat vind jij er nu eigenlijk van?

Misschien is het voor u en jou ook een idee om eens vaker een praatje te maken in je buurtje en met ideeën te komen voor jouw buurtje.

Ik ben benieuwd.

Rien Visser

Gemeenteraadslid fractie SGP-ChristenUnie

« Terug

Reacties op 'Luisteren naar wat de Sliedrechtse bewoners echt willen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.