Over ‘Groei’ en ‘Er zijn voor alle inwoners’

Rien2016dinsdag 11 april 2017

De fractie SGP-ChristenUnie wil er zijn voor alle inwoners van Sliedrecht. In Sliedrecht wonen mensen van 120 nationaliteiten. In 2004 waren dat er nog 60. De multiculturele samenstelling van onze bevolking is vooral te zien in Vogelbuurt-Noord en de Professorenwijk ten oosten van het Burgemeester Winklerplein en verder verspreid over heel Sliedrecht. Samen met andere fracties streven wij er naar geschikte locaties te creëren voor onderlinge ontmoeting

In de Havikstraat is een flat ingericht als buurthuiskamer en in de Valkhof zal er ook één komen. Als beide zogenaamde buurthuiskamers een succes blijken te zijn, is een volgende stap een echt buurthuis in Vogelbuurt-Noord. Er zijn voor alle mensen is niet alleen de taak van elke politicus, maar het is ook een Bijbels principe. Volgens de Bijbel moeten we er zijn voor onze naaste, ver weg en dichtbij. Daarvoor hoeven we niet meer de wereld af te reizen, maar komen onze naasten van ver weg naar ons toe.

Elkaar ontmoeten is de basis om in harmonie met elkaar in Sliedrecht te leven. Nu de economie weer groeit, komen er meer mogelijkheden om te werken en geld te verdienen en meer vakantie te houden. Het resultaat is soms dat mensen uit dezelfde straat elkaar niet kennen, omdat ze alleen ’s avond of beperkt thuis zijn. Nieuwe Nederlanders verstaan onze taal niet goed en onze cultuur begrijpen ze niet altijd. Ze vinden het daarom moeilijk om zich aan te passen aan onze cultuur. Daarbij komt dat wij hun taal niet verstaan en ook hun cultuur niet begrijpen. Iemand zei eens: een aandachtspunt is een ander dag- en nachtritme. Dat is mooi gezegd als je regelmatig in de nachtelijke uren geluiden bij de buren hoort. Een ander dag- en nachtritme maakt het tot een extra uitdaging om elkaar in goede harmonie te ontmoeten

De Stichting Welzijn Sliedrecht doet veel om mensen bij elkaar te brengen. Zij organiseert taalcursussen voor mensen van andere culturen. Zij hebben ook ruimte in de buurthuiskamer voor een taalcafé en een financieel café en zij leveren de eerste professionele buurtmakelaar in Sliedrecht. Nog niet zo lang geleden maakten ook drie wijkplatforms deel uit van het buurtwerk in Sliedrecht. Nu zijn er ‘Samen voor Sliedrecht’ en ‘Buurt Bestuurt’ en diverse kleine buurtverenigingen. De gemeente stelt budget beschikbaar voor buurtinitiatieven, maar hiervan wordt weinig gebruik gemaakt.

Over de verschillende culturen is een mooi boekje geschreven door Sarah Lanier. Het heet ‘Waarom zijn we anders?’. Culturen zijn te verdelen in warm-klimaat-culturen en koud-klimaat-culturen. De mensen met een koud-klimaat-cultuur wonen in West-Europa, Noord-Amerika en Australië. De mensen met een warm-klimaat-cultuur wonen in de rest van de wereld. Bij een koud-klimaat-cultuur hoort taakgerichtheid. Mensen van een warm-klimaat-cultuur zijn meer relatiegericht. Wij nodigen vrienden uit voor de koffie. Bij veel mensen uit een warm-klimaat-cultuur kan je onverwacht binnen komen en mee eten. Als er te weinig eten is, wordt er gedeeld.

Wat betreft de groei van de economie kun je je afvragen of we in Sliedrecht moeten groeien. Het kan ook een keer genoeg zijn. Beter is het om in te zetten op innovatie en schone technologie. Prof. Goudzwaard heeft daar in 1986 al een mooi boekje over geschreven: ‘Genoeg van te veel, genoeg van te weinig’. Dat wil zeggen: met onze vooruitgang in techniek, maken we het door klimaatbeïnvloeding niet altijd beter voor de mensen in Afrika en Zuid-Amerika. Heel recent is daar vanuit Bijbels perspectief een mooi boekje over verschenen: ‘Boeren met Ontzag’.

Dit boekje laat zien:

  1. waar we als boer en samenleving met landbouw uit de bocht zijn gevlogen;
  2. welke gezonde grenzen daarbij zijn overschreden; en
  3. wat de perspectieven zijn als we de grenzen en acht nemen.

Het boekje is te bestellen via de website: www.boerenmetontzag.nl

Gelukkig leven we in Sliedrecht in een redelijk goede harmonie met elkaar. Het is de moeite, van u en mij, waard om dat zo te houden.

Rien Visser

« Terug

Reacties op 'Over ‘Groei’ en ‘Er zijn voor alle inwoners’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.