Fractie SGP-ChristenUnie stelt vragen over valpreventie

Looprek
Ria 2018
Door Ria de Mul op 5 december 2019 om 08:52

Fractie SGP-ChristenUnie stelt vragen over valpreventie

Het aantal mensen dat om het leven komt als gevolg van een val is gestegen, zo berichtte NOS op 4 december 2019. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2018 gemiddeld bijna dertien mensen per dag stierven na een ongelukkige val. In 2017 waren dat er elf per dag en in 2014 acht.

Uit de berichtgeving blijkt dat met name ouderen overlijden aan de gevolgen van een val: ruim driekwart van de overledenen was 80 jaar of ouder. Als ouderen vallen hebben ze sneller letsel, onder andere door zwakkere botten.

De stijging in het aantal doden door valpartijen komt volgens het CBS niet alleen doordat het aantal ouderen in Nederland toeneemt, zo blijkt na een correctie voor de veranderende leeftijdsopbouw van de bevolking. Een andere oorzaak van de stijging is dat ouderen langer alleen thuis blijven wonen.

De fractie van de SGP-ChristenUnie heeft vandaag technische vragen aan het college gesteld naar aanleiding van dit nieuwsbericht. De fractie wil allereerst weten hoeveel mensen in Sliedrecht in de afgelopen drie jaar ten gevolge van een ongelukkige val zijn overleden. Daarnaast stelt de SGP-ChristenUnie vragen over de programma’s op het gebied van valpreventie. De fractie vraagt welke programma’s in Sliedrecht worden aangeboden, wie de aanbieder is en op welke wijze de programma’s worden aangeboden en onder de aandacht worden gebracht van de doelgroep.

Het college heeft de vragen ontvangen en beantwoordt technische vragen doorgaans binnen vier dagen.

Technische vragen:

1. Hoeveel mensen zijn in Sliedrecht overleden in de jaren 2016, 2017 en 2018 ten gevolge van een ongelukkige val?
2. Welke programma’s op het gebied van valpreventie worden er in Sliedrecht aangeboden?
3. Welke partijen bieden deze programma’s aan?
4. Op welke wijze worden deze programma’s aangeboden en onder de aandacht gebracht van de doelgroep?