Zomer in Aleppo en Rio

8563vrijdag 19 augustus 2016

Het dagelijkse weerbericht na een nieuwsuitzending deze week begon met de waardering voor de zomer. Slechts 7 mooie dagen. Weliswaar was de zomer nog niet helemaal voorbij, maar het gemiddelde van 20 mooie dagen is niet meer haalbaar.

Nu kun je de vraag stellen wat onder ‘mooi weer’ verstaan moet worden. De natuur gaat zijn eigen gang, zo is deze aarde nu eenmaal geschapen. En het minder mooie weer kan ook een behoorlijke zegen zijn. We leven in een groeizaam landje en economisch is dat best interessant. Een hele zomer zonder regen en alleen maar 30 graden is ook niet alles.

Naast het weerbeeld werd de zomer vooral beheerst door het beeld. Maandenlang is ons beeld letterlijk en figuurlijk gedomineerd door voetbal, fietsen, tennis en de Olympische Spelen. Hoewel ik graag een partijtje bal, vraag ik mij oprecht af of de verhoudingen inmiddels niet zoek zijn. Het echte serieuze verhaal kreeg nauwelijks kans op de publieke zenders en in de media, een enkele krant uitgezonderd. Nieuws over de gouden medailles van bijvoorbeeld Sanne Wevers en Elis Ligtlee overschaduwen continu de ellende van bijvoorbeeld de bebloede 5-jarige Omran Daqneesh, die na een bombardement in Aleppo bekijkt wat hem is overkomen. De vraag is hoelang wij als land nog de luxe hebben om ons enkele maanden vrijwel uitsluitend druk te maken over sport. Ergens voelen we allemaal wel aan dat de wereldproblematiek ook voor ons een probleem is, dan wel wordt.

Het vergaat mij niet anders. Ook ik druk de wereldproblematiek het liefst weg. En stiekem vind ik een gouden medaille best mooi. Maar een preek afgelopen zondag over psalm 91 hield mij bezig. In psalm 91 staat ‘Omdat hij liefde voor Mij opgevat heeft, zegt God, zal Ik hem bevrijden; Ik zal hem in een veilige vesting zetten, want hij kent Mijn Naam. Hij zal Mij aanroepen en Ik zal hem verhoren, in de benauwdheid zal Ik bij hem zijn.’ Deze psalm gaat over Gods bescherming in gevaren. Er is dus een perspectief, ook in benauwdheid. Ik geloof daarin.

Komt er nog nieuws? Plaatselijk in ieder geval wel! Binnenkort de eerste raadsbijeenkomst, waarin Aldrik Dijkstra wordt aangesteld als wethouder. Dat is nodig, want hoewel er door dit college veel gerealiseerd werd de afgelopen tijd, is stilzitten er niet bij. Laat ik eens wat noemen: Wat gaat er met het raadhuis gebeuren? Kunnen we lekker gaan recreëren over het spoor? Hoe gaat het nieuwe subsidiebeleid eruit zien? Wordt de Kerkbuurt ingekort? Worden de Drechtsteden een economisch krachtige regio? En de problemen aan de overkant bij Chemours, wat kunnen we daar aan doen? Kortom, genoeg te doen!

We hebben een paar weken rust gekregen. Heerlijk om ook eens alles te laten bezinken. Tijd om ook weer inspiratie op te doen. Ik heb er weer veel zin in!

Met vriendelijke groet,

Nico de Jager

« Terug

Reacties op 'Zomer in Aleppo en Rio'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.