Boven op de berg

JanBartdonderdag 13 oktober 2016

Een tijdje geleden zat ik onder het gehoor van André Kuipers. Hij hield een inspirerende lezing met het thema ‘verbinden’. Vanuit zijn ervaringen in de ruimte liet hij zien hoe je door vanuit grote hoogte naar de aarde te kijken, de problemen scherper zag.

De gevolgen, het grote verband en de urgentie om het op te lossen. Noordpool steeds kleiner, bosbranden in Peru, overstromingen in Zuid-Australië. Dit zijn zomaar drie berichten uit het nieuws van de laatste tijd die André, als hij nu in het Space Center zat, had kunnen zien. Problemen die te ver van mijn bed zijn en waar ik dagelijks nog te weinig van merk om direct in actie te komen. Door de afstand die André had, overzag hij de omvang van de problematiek en door met een afstand er naar te kijken ging er voor mij ook een wereld open. Afstand geeft overzicht, legt verbanden en verbind een klein probleem (lokaal) met het grotere geheel (globaal).

Nu ik zo’n  anderhalf jaar als burgerraadslid aan de gang ben, halverwege de tijd tussen de gemeenteraadsverkiezingen 2018 en mijn start als burgerraadslid, begrijp ik André Kuipers een beetje. Boven op een berg, tijdens mijn vakantie, zat ik wat te peinzen over mijn toekomst als ‘politicus’. Tijd voor evaluatie. Waar heb ik van genoten, wat vond ik minder gaan? Maar ook, hoe te opereren te midden van een soms populistisch debat? Hoe om te gaan met verharding en verminderd vertrouwen in de overheid? Vanzelfsprekendheden vallen weg en er wordt hard en direct afgerekend op één punt. Waar is het ‘midden’ gebleven,  de nuance, ook bij onze achterban? Verlies ik het contact met jou? Zit ik te hoog op de berg? Kom ik te weinig van de berg af? Anderzijds wil ik ook de volgende vraag wel eens neerleggen: kom jij wel eens de berg op? En kunnen we elkaar dan niet eens halverwege treffen? Daar nodig ik je toe uit, om ons als fractie in het midden te treffen. Het uitzicht is nog steeds prachtig en de inspanning is goed te doen. Kijk samen met ons uit over het prachtige dorp Sliedrecht en de kansen, uitdagingen en problemen die ons tegemoet komen. Durf breder te kijken dan alleen het punt waar jij je druk om maakt en kijk mee om een overzicht te krijgen waarom er bepaalde beslissingen genomen moeten worden en hoe jij een bijdrage kunt leveren. Ik wil de komende tijd die berg af om een verbinding te leggen tussen jouw concrete ideeën en onze visie op Sliedrecht richting 2018. Ontmoet ik jou daar?

Met vriendelijke groet,

Jan-Bart Karens

(jbm.karens@gmail.com)

« Terug

Reacties op 'Boven op de berg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.