Terugblik op januari 2021 - Maandblog door wethouder Piet Vat

Piet Vat.jpg
Door Piet Vat op 9 februari 2021 om 16:00

Terugblik op januari 2021 - Maandblog door wethouder Piet Vat

De eerste maand van het jaar 2021 is alweer voorbij. Zodra de laatste dagen van de maand in zicht komen betekent dat voor mij dat het weer tijd gaat worden om een blog over de afgelopen maand te schrijven. Wat is er zoal ook weer in de afgelopen maand gepasseerd aan onderwerpen die betrekking hebben om mijn portefeuilles. Zoals bekend zijn dat de volgenden: Financiën, Onderwijs, Zorg & Welzijn en Economie. Daarnaast mag ik bestuurlijk verantwoordelijk zijn voor de verdere doorontwikkeling van de Kerkbuurt, het Watertorenterrein en het Burgemeester Winklerplein.

Corona
Er is ook de afgelopen maand weer het nodige voorbij gekomen in de diverse portefeuilles. Toch zou ik mij deze keer alleen willen ‘beperken’ tot het onderwerp Corona. Wie heeft er niet mee te maken gehad? In de hele brede samenleving zijn de gevolgen van het coronavirus merkbaar en voelbaar.

In de eerste plaats gaan mijn gedachten uit naar diegene die het virus daadwerkelijk aan den lijve hebben moeten ondervinden. Van de ene hoor ik dat men er in een lichte tot zeer lichte mate last van heeft gehad, van de ander dat het niet is meegevallen en het zwaar tot zeer zwaar is geweest. En hier en daar hoor ik van mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis of zelfs op de IC zijn terecht gekomen. Allen wens ik ook wederom van harte beterschap toe.

Helaas zijn ook in de afgelopen maand weer velen overleden aan dit virus. Misschien iemand in uw gezin, in de familie of in de kennissen- of vriendenkring. Bij wie het ook is geweest, het brengt verdriet, het brengt leegte, het brengt gemis met zich mee.

De afgelopen dagen zag ik een gezegde voorbij komen die mij persoonlijk heel veel deed. Het gezegde luidt als volgt: ‘Als je iemand mist, betekent dit dat jouw hart laat weten dat je van deze persoon houdt’. Een raak en o zo waar gezegde.

In gesprek en een luisterend oor

Met zorginstellingen in Sliedrecht
De afgelopen weken heb ik contact gehad met de verschillende zorginstellingen in ons dorp om te informeren hoe het gaat met de bewoners, met de verzorgenden, met het personeel en met de instellingen in het algemeen. Ik weet en ik besef dat ik persoonlijk ook niets kan doen, maar ik vind het belangrijk om een luisterend oor te bieden.

Het goede nieuws wat ik te horen heb gekregen is dat, in de meeste instellingen, het aantal corona besmettingen op dit moment 0 is, of gelukkig slecht een beperkt aantal. Ik vind het bijzonder om te horen hoe de aanpak van corona in de verschillende verzorgingsinstellingen. Het pleegt een grote aanslag op de organisaties en op het verzorgende personeel. Dankbaar ben ik en mogen we allen zijn voor deze organisaties die met hart en ziel zich inspannen voor hun bewoners.

Met horeca in Sliedrecht
Ook heb ik in de afgelopen maand diverse (telefonische) gesprekken geweest met verschillende horecaondernemers. De ronde is nog niet af dus komende periode hoop ik hier verder mee te gaan. Wat mij bij ieder gesprek weer opvalt, is enerzijds de grote financiële zorgen die er zijn over de onderneming. Anderzijds is er tot nog toe in nagenoeg ieder gesprek de drive om door te gaan, de drive om andere wegen te zoeken en te vinden om het hoofd nog een beetje boven water te kunnen houden.

Het is hard vechten en ondanks de verschillende ondersteunende maatregelen vanuit de landelijke overheid gaat het interen op het vermogen hard nu er geen of weinig inkomen is. Laten we met z’n allen, voor zover dat kan, gebruik blijven maken van de verschillende afhaal- of bezorgmenu’s van onze lokale ondernemers. Financiële en morele ondersteuning is ontzettend hard nodig! De hoop en de verwachting dat het ‘ooit’ weer goed zal gaan komen houdt hen nog op de been.

Met scholen in Sliedrecht
Naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag heb ik ook contact gelegd met de verschillende schoolbesturen. De scholen maken zich deze week helemaal klaar om de kinderen vanaf 8 februari weer op school te ontvangen. Wat ik terugkrijg is dat het onderwijsveld er naar uit ziet om de kinderen weer op school te hebben terwijl er anderzijds natuurlijk ook zeker de zorgen zijn en blijven rondom het coronavirus.

Met Ondernemersvereniging Kerkbuurt
Tenslotte is afgelopen week contact geweest met de Ondernemersvereniging Kerkbuurt om een luisterend oor te bieden en te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Verschillende zaken zijn de revue gepasseerd waar de ONV ongetwijfeld over zal gaan communiceren. Ook hier is het belangrijk lieve mensen: denk aan onze lokale ondernemers/winkeliers die het nu ontzettend moeilijk hebben. Komende week kunnen bestellingen gedaan worden en afgehaald worden bij de winkel. Laten we nu ook loyaal onze inkopen blijven doen bij onze lokale ondernemers. Zij hebben onze ondersteuning en onze aankopen ontzettend hard nodig. Laten we hen ook nu in deze moeilijke periode niet vergeten.

De komende week hoop ik ook contact te leggen met de ondernemersvereniging Woonboulevard en van het Burgemeester Winklerplein. Wordt vervolgd dus.

Met jeugdigen
En ja, daar was tenslotte deze week ook nog het moment dat ik, samen met de beleidsambtenaar Jeugd, een bezoek bracht aan de jeugd die aan het trainen was op de velden van VV Sliedrecht. Wat was dat mooi en waardevol! De vraag stellen aan de jeugd zelf hoe zij zich door deze coronatijd heen worstelen.

Ze missen de school en daarmee hun schoolmaatjes, ze missen de persoonlijke contacten, ja ze missen gewoon veel. Maar ook gaven ze aan dat ze nog zoveel hebben! Ook de voetbaltrainingen worden gevoeld als ‘kersen op de pap’. Ontzettend fijn en dankbaar zijn ze dat ze dat nog kunnen doen en daarmee dus ook persoonlijk contact hebben met hun voetbalmaatjes! Het was een genot om ook hier te zijn en de geweldige sfeer te zien en te proeven van zowel de jeugdtrainers als de jeugd zelf. Kees Verhoef, voorzitter van VV Sliedrecht, dank dat je het ons mogelijk hebt gemaakt om met jullie jeugd in gesprek te komen!

Afsluitend
Hebt u of jij vragen naar aanleiding van deze informatie, schroom niet om contact met mij op te nemen. Mijn e-mailadres is p.vat@sliedrecht.nl. Ook ben ik via Twitter te benaderen onder @vatpiet of via facebook onder Piet Vat

Hartelijke groet en al het goede toegewenst, zowel privé als zakelijk! En voor alles: Deo gratias.